Следвайте Гласове в ТелеграмНепрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНепрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които
Коментари Харесай

Деница Сачева: 124 000 младежи у нас нито работят, нито учат по неясни причини

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Непрекъснато отчитаме над 100 000 младежи, които нито учат, нито работят. Във времето са стигали до 180 000, а сега са 124 000 души ". Това установи председателката на комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева при откриването на форума " Политики и начинания за младежка претовареност в България: провокации и направления ", проведен от Центъра за проучване на демокрацията.

Според нея не е изследвано задоволително какви са аргументите за тези данни. Изключително значимо е да разберем какви са аргументите за това. Дали аргументите се коренят в ниското обучение, неграмотността, дали аргументите са свързани с това, че няма нужните умения, които работодателите търсят. Дали аргументите са в актуалните форми на труд и претовареност, които не са регламентирани законодателно и оттова една забележителна част от младежите не са забележими за държавната статистика. Недоверието на младите към институциите или има и други аргументи, които не можем да забележим, разяснява Сачева, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Темата за младежите, които нито учат, нито работят, е тематика, която от време на време се повдига в общественото пространство, само че все не съумява да стане център на политическите решения и не може влезе в политическия дневен ред ", сподели още депутатката от ГЕРБ.

Младите хора на възраст 25 - 29 година, които нито работят, нито учат или се образоват (25+ NEETs), са постоянно подценявана група в обществената политика на България. Това потомство започва своя професионален път директно след икономическата рецесия през 2008 година Изправени пред неизясненост и неустановеност във връзка с работата и общественото си благоденствие, тези младежи доста по-често са стопански неактивни или заемат несигурни работни места, показват уредниците на форума от Центъра за проучване на демокрацията.

Налице са пропуски в кариерното насочване на младежите в България и е нарушена връзката сред образованието и пазара на труда. Това съобщи Александър Герганов - шеф на Социологическа стратегия в Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), при започване на форума.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР